Speculaasbrokken van restjes

In de uitverkoop na Sinterklaas heb ik een paar dozen ‘kruidnotenmix’ gekocht. Die stonden maar te staan.
Nu ik speculaas wilde bakken, leek het wel handig die dozen kruidnotenmix te gebruiken. De online-speculaasrecepten hebben meestal twee delen meel tegen een deel boter en een deel suiker. Volgens de voedingswaarde op de doosjes volgen ze dat met enige vrijheid voor de pepernoten; tussen de 18% en 33% suiker, een kleine 20% vet. Vast geen roomboter, hopelijk RSPO.

In totaal had ik 1300 gram aan bakmix. Volgens de gebruiksaanwijzing zou daar, in totaal, zo’n 140 ml water aan toegevoegd moeten worden voor heerlijke pepernoten. Ik heb er aan toegevoegd:

  • ruim 200 gram bruine basterdsuiker
  • een kleine 200 gram roomboter
  • 100 gram tarwezemelen
  • 20 gram speculaaskruiden
  • een zakje vanillesuiker (vanelline, bij gebrek aan beter)
  • anderhalf kokertje poeder voor anijsmelk
  • een ei

Bereidingswijze:

De zelfbedachte toevoegingen in de opgesomde volgorde in de mengkom en mengen met een ‘halve garde’: eerst de suiker en de boter door elkaar zodat de boter niet een klont wordt, daarna de zemelen er rustig bijgegoten en gemengd; als het een beetje door elkaar zit, de kleine dingetjes er bij en ten slotte het ei.

Daarna de bakmixen; na de eerste twee heb ik 100 ml water toegevoegd, en twee zakken mix later nog een keer aangekeken en er een paar druppeltjes bijgedaan. In totaal ~110 ml water en een ei van ongeveer 65 gram aan vocht, voor een indrukwekkende bal deeg van ongeveer 2 kilo.

De oven is al bezet, dat komt goed uit anders was ik in de verleiding gekomen meteen te gaan bakken. Nu moet ik uit nood het deeg de aanbevolen nacht in de ijskast laten liggen.

Plan voor morgen:

  • De helft van het deeg gebruiken om te bakken, de andere helft terug in de ijskast voor een andere keer
  • Er is nog wat appeltaartdeeg over, 100-200 gram, misschien is daar wat leuks mee te combineren
  • Ik kwam ook nog een restje amandelspijs tegen dat ik de vorige keer vergeten ben door de appeltaart te doen, misschien bereiden voor gevulde speculaas. Of gewoon door het deeg mengen.
  • Als ik het niet vergeet: versieren met noten. Naast amandelen wilde ik walnoten proberen.
  • Als ik er aan denk: foto maken en aan het blog hangen

Print this entry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *