Speculaasbrokken van restjes

by wbk | 10 februari 2024 22:48

In de uitverkoop na Sinterklaas heb ik een paar dozen ‘kruidnotenmix’ gekocht. Die stonden maar te staan.
Nu ik speculaas wilde bakken, leek het wel handig die dozen kruidnotenmix te gebruiken. De online-speculaasrecepten hebben meestal twee delen meel tegen een deel boter en een deel suiker. Volgens de voedingswaarde op de doosjes volgen ze dat met enige vrijheid voor de pepernoten; tussen de 18% en 33% suiker, een kleine 20% vet. Vast geen roomboter, hopelijk RSPO.

In totaal had ik 1300 gram aan bakmix. Volgens de gebruiksaanwijzing zou daar, in totaal, zo’n 140 ml water aan toegevoegd moeten worden voor heerlijke pepernoten. Ik heb er aan toegevoegd:

Bereidingswijze:

De zelfbedachte toevoegingen in de opgesomde volgorde in de mengkom en mengen met een ‘halve garde’: eerst de suiker en de boter door elkaar zodat de boter niet een klont wordt, daarna de zemelen er rustig bijgegoten en gemengd; als het een beetje door elkaar zit, de kleine dingetjes er bij en ten slotte het ei.

Daarna de bakmixen; na de eerste twee heb ik 100 ml water toegevoegd, en twee zakken mix later nog een keer aangekeken en er een paar druppeltjes bijgedaan. In totaal ~110 ml water en een ei van ongeveer 65 gram aan vocht, voor een indrukwekkende bal deeg van ongeveer 2 kilo.

De oven is al bezet, dat komt goed uit anders was ik in de verleiding gekomen meteen te gaan bakken. Nu moet ik uit nood het deeg de aanbevolen nacht in de ijskast laten liggen.

Plan voor morgen:

Source URL: https://online.osba.nl/blog/2024/02/10/speculaasbrokken-van-restjes/