Printer – HP D7160

by wbk | 2 juli 2021 10:48

Deze printer geeft eigenlijk nooit problemen zolang er nog inkt in zit. Er zitten zes stationaire patronen in, en een vaste printkop. De patronen zijn de HP 363-serie, met een groot zwart patroon en kleine kleurenpatronen voor geel/magenta/cyaan/licht magenta/licht cyaan.

De patronen worden al jaren niet meer geproduceerd door HP. Alle patronen in de printer zijn dus

Als een cartridge leegraakt, heeft dat twee nadelige gevolgen:

  1. Bij lang printen met lucht kan de printkop beschadigd raken door oververhitting
  2. Zodra er geen inkt meer uit een cartridge komt, wordt de hoeveelheid restinkt op de chip door de printer bijgewerkt van ‘let op, bijna leeg’ naar ‘leeg, niet meer printen’. Bijvullen heeft nu geen zin meer.

Nagaan hoeveel inkt er nog over is, gaat door de variatie aan cartridges wat omslachtig: met een weegschaal.

De lege kleurencartridges wegen volgens opgave 14 gram, hoewel ik hier en daar heb gelezen dat het specifieke leeg- en vulgewicht kleurafhankelijk is. HP geeft de leeggewichten voor zover ik gevonden heb niet vrij, maar een vrij uitgebreide lijst is te vinden op de site van Octopus-office[1], hoewel daar weer 13 gram aangegeven wordt, en 16 gram voor zwart. Omdat het alweer een tijdje geleden is dat ik de inkt gecontroleerd en bijgevuld heb, heb ik de cartridges vandaag gewogen. De status is:

Van de zwarte cartridge ben ik niet zeker wat het leeggewicht is, maar de cartridge klotst nog van de inkt. In de cyaan-cartridge hoor ik het ook nog klotsen, dat zou 3 gram (dus ruim 3 ml) beschikbare inkt zijn.

Volgens specificaties kunnen er 500 pagina’s geprint worden met de 6-ml cartridges, dat zal A4 bij 5% dekking zijn. Bij 100% dekking zijn dat er 500/20, dus zo’n 25. Ik weet niet of de 5% dekking geldt voor een print met *enkel* die kleur, maar als dat het geval is: de tekeningen en foto’s zijn niet volledig cyaan of magenta, maar een mengsel van meerdere kleuren. Aan de andere kant, het zal vast 5% in draft-modus zijn, niet in fotokwaliteit.

Hier zijn het meestal tekeningen en foto’s op A5 of A6. Vijftig prints moeten er in ieder geval gemaakt kunnen worden.

Voorlopig kunnen we dus nog printen.

Endnotes:
  1. Octopus-office: https://web.archive.org/web/20201129133403/https://www.octopus-office.de/info/hp-patronengewichte-fuellmenge-original-patronen/

Source URL: https://online.osba.nl/blog/2021/07/02/printer-hp-d7160/