reMarkable BRICK

by wbk | 17 november 2022 23:27

Waarschuwingen, wat kun je er anders mee doen dan ze in de wind slaan? Even een alternatieve packagemanager proberen kan geen kwaad toch?

Dat ssh-copy-id niet het gewenste resultaat had, ach… Dan verander ik tijdelijk het wachtwoord naar iets wat ik zeker niet vergeet. Om dan ook nog een reservekopie te maken van je de configuratiebestanden en een backup van kladjes: daar ga ik nu toch niets mee doen. Alleen maar een paar programma’tjes proberen.

Alleen: de programmastarter is niet geintegreerd in het reguliere OS. Het is of stock reMarkable-OS, of iets anders. Jammer, niet het toppunt van handig. Ander programma proberen, mijn favoriete ereader: koreader.

Yep, dat is koreader. Fijn, volgende programmaatje proberen. SSH: timeout. Lichte paniek. WiFi? WiFi staat uit, gelukkig. Netwerk over USB dan; in een keer raak, ssh root@10.11.99.1, maar inloggen? Nee hoor: incorrect wachtwoord. Meer paniek.

Rust. Ik kan niet de eerste zijn die dit verprutst. Na wat zoeken blijken ook niet hele volksstammen er met open ogen ingerend te zijn, maar er zijn howto’s die – na een introductie over ‘bricking beyond repair’ – je weer op pad helpen.

Ik kwam uit bij remarkable-uuuflash[1]. Ik zag er een beetje tegenop om de procedure uit te zoeken, tegen problemen aan te lopen en zonder resultaat de avond af te sluiten, maar die vrees was ongegrond: het werkt precies zoals voorgesteld.

Unbrick

Veel meer dan copy/paste van de bron-site is dit niet. Samengevat:

Met een reboot-commando wordt de reMarkable herstart. screen blijft nog even hangen, met de toetsenserie enter-tilde-punt-enter wordt de verbinding verbroken als het je te lang duurt.

Terug in koreader…

… maar nu met werkende SSH-toegang. Eerst maar terug naar reMarkable-OS:
systemctl disable --now koreader && systemctl enable --now xochitl

Op zoek naar een oplossing kwam ik tegen[2] dat er de middelste knop als switch van reMarkable-OS naar koreader in te richten is, en bovendien dat launchers[3] het leven eenvoudiger kunnen maken.

… en weer terug in reMarkable-OS

Installatie van ddvk-hacks had een reboot nodig om de functionaliteit beschikbaar te maken in xochitl, de reMarkable-reader-app.

Na de reboot was het wachtwoord weer actief: niet het lege wachtwoord, niet mijn zelfgekozen wachtwoord, maar h04ytCFiD zoals in de help (waar ik nu weer bij kan).

Task switcher to the rescue

Er zijn nu drie launchers in het opkg-repository, draft, oxide en remux. Van die drie lijkt alleen remux een multitasking-launcher te zijn. Die heb ik nu bereikbaar via lang indrukken van de middelste knop met
# systemctl enable --now remux

Dat werkt best aardig. Mooi voor vanavond!

Endnotes:
  1. remarkable-uuuflash: https://github.com/koreader/koreader/wiki/Installation-on-Remarkable
  2. kwam ik tegen: https://github.com/koreader/koreader/wiki/Installation-on-Remarkable
  3. launchers: https://toltec-dev.org/stable/#section-launchers

Source URL: https://online.osba.nl/blog/2022/11/17/remarkable-brick/