Draadloze vloerverwarmingsthermostaat

by wbk | 26 december 2019 22:55

We hebben infrarood-vloerverwarming geïnstalleerd. De verwarming is, bij gebrek aan themostaat, nog niet aangesloten. Vanaf het begin was mijn idee om een Arduino of vergelijkbaar te gebruiken om zelf een thermostaat te bouwen. Het was niet alleen goedkoper en flexibeler, maar ook een uitstekende reden om met Arduino aan de slag te gaan.

De onderdelen zijn ondertussen aangekomen:

De afzonderlijke functies die ik nodig heb/wil integreren zijn makkelijk online te vinden, en het samenvoegen ervan ging aanvankelijk best vlot. Het resultaat was bijna wat ik nodig had, enkel de sensor voor omgevingstemperatuur en het instellen van een variabele doeltemperatuur ontbraken. En alles werkte in de verkeerde volgorde. Welke functies allemaal, en wat ging er mis in de eerste iteratie?

Zoals gezegd, van iedere afzonderlijke functie zijn er voorbeelden voor Arduino en, in mindere mate, voor ESP32 te vinden. Ik had uiteindelijk een programma dat:

De thermostaad deed dus niets met het relais totdat je er zelf wat mee deed. Niet zo nuttig. Het moet juist andersom werken:

De volgende stap is om een domoticaserver een interface voor de thermostaat te laten serveren, en dat de ESP32 de domoticaserver zo nu en dan vraagt wat de gewenste temperatuur is. Op die manier toont de ESP32 niet zo lang een web-interface via WiFi, met zodoende minder energieverbruik en hogere veiligheidsgraad. Maar dat komt later

Source URL: https://online.osba.nl/blog/2019/12/26/wireless-heating-thermostat/