Fediverse met Nextcloud/nginX op Yunohost part II

by wbk | 16 juni 2019 19:36

Het resultaat van deel I [1]was dat ik gebruikers op dezelfde server kon vinden: iedereen die een account op online.osba.nl heeft. Leuk, maar dat was niet wat ik voor ogen had. De afgelopen weken heb ik zo nu en dan een blik op het probleem geworpen, in de hoop dat me een makkelijke oplossing onder ogen zou komen. Helaas.

Vanavond heb ik er meer tijd dan ik had gehoopt besteed, maar ik heb wel een deel van de (weg naar de) oplossing gevonden. De test op webginger.net geeft nu een nuttig resultaat terug:

https://webfinger.net/lookup/?resource=wbk%40online.osba.nl[2]

geeft:

Request log

18:20:13 Looking up WebFinger data for acct:wbk@online.osba.nl
18:20:13 GET https://online.osba.nl/.well-known/webfinger?resource=acct%3Awbk%40online.osba.nl

JSON Resource Descriptor (JRD)

{
  "subject": "acct:wbk@online.osba.nl",
  "links": [
    {
      "rel": "self",
      "type": "application/activity+json",
      "href": "http://online.osba.nl/nextcloud/nextcloud/index.php/apps/social/@wbk"
    },
    {
      "rel": "http://ostatus.org/schema/1.0/subscribe"
    }
  ]
}

Dat was telkens 404, niets gevonden.

Meer details zijn (in het Engels) te vinden Yunohost forum[3], maar het belangrijkste deel is de benodigde configuratie en waar je het moet laten. Het configuratiebestand waar het om gaat is de nginx-configuratie op

/etc/nginx/conf.d/online.osba.nl.conf

Er zijn twee servers gedefinieerd, de onversleutelde op poort 80 en de versleutelde verbinding op poort 443. De eerste had na het installeren via Yunohost / Nextcloud alle redirects cadeau gekregen, die op poort 443 niets. Ik vond het opvallend, maar bij gebrek aan kennis van nginx deed het ook geen alarmbellen rinkelen. Het blijkt dat de verwijzingen op beid e servers gedefinieerd moeten staan, anders werkt het niet via TLS. Bovendien moet het een combinatie van doorverwijzing en herschrijven van de URL zijn:

Het gecombineerde stanza ziet er zo uit:

location = /.well-known/webfinger {
  rewrite ^ https://online.osba.nl/nextcloud/public.php?service=webfinger&$1 last; # $1 will use the first parameter (?resource=…)
}

Stop het stukje tussen de ‘include …’ en ‘log ..’ regels.

Ookal werkt de test op webfinger.net nu, het lukt nog niet om op de ene Nextcloud een gebruiker op een andere Nextcloud-server te vinden.

Wordt vervolgd…

Endnotes:
  1. deel I : https://online.osba.nl/blog/2019/03/17/fediverse-with-nextcloud-on-yunohost-cloud-id-localhost/
  2. https://webfinger.net/lookup/?resource=wbk%40online.osba.nl: https://webfinger.net/lookup/?resource=wbk%40online.osba.nl
  3. Yunohost forum: https://forum.yunohost.org/t/rewrites-to-well-known-get-redirected-to-sso-portal-nextcloud-social/8182

Source URL: https://online.osba.nl/blog/2019/06/16/fediverse-with-nextcloud-on-yunohost-part-ii/